Pagina's

maandag 20 augustus 2012

Tas friese vlag haken

Mijn familie had al snel door dat ik aan het haken was. Ongeveer een maand geleden kreeg ik van een tante de vraag of ik iets 'Fries' wilde knutselen. Wij zijn met de familie heel lang elk jaar een weekend in een kampeerboerderij geweest. Dit jaar gaan we voor de allerlaatste keer en daarom willen we de beheerders van de boerderij een kadootje aanbieden. En aangezien de familie uit Friesland komt...Ik had al snel bedacht dat ik wel een 'Friese vlag tas' kon haken. Maar, hoe haak je de schuine strepen van de Friese vlag. Zoeken op internet leverde niks bruikbaars op. Toen kwam ik op het idee om de strepen wel recht te haken, in een vierkant, en als je dan het vierkant 45 graden draait, dan krijg je schuine strepen. Maar ja, hoe maak je er dan een tasje van. Daar heb ik wat op gevonden. Ik zal hieronder uitleggen hoe ik de tas heb gemaakt.

Wol: Phildar Cotton 3 voor haaknaald 2,5/3
Kleuren: rood (cerise), wit (craie) en blauw (outremer)
Haaknaald: maat 3

Groot vierkant (hier 2 van maken): 
- Breedte: 55 steken (24 cm)
- 7 keer 4 toeren stokjes haken, afwisselend in kleuren blauw en wit (beginnen met blauw).

Klein vierkant (hier 4 van maken):
- Breedte: 14 steken (6 cm)
- Met blauw 6 toeren stokjes haken.

Haak om alle vierkanten met rood een rand vasten (haak aan de zijkanten van elk vierkant 2 vasten per stokje).


Haak 14 pompeblêden (zie blog-bericht van 18 augustus).

Vouw 3 punten van een groot vierkant naar binnen zoals op de foto. Het is handig om dit zo te strijken. En draai het dan om. Dit wordt de voorkant van het tasje. Let even op dat de schuine strepen goed lopen. Van linksboven naar rechtsonder. Haak de pompeblêden er op. Doe hetzelfde met het tweede grote vierkant.Dan het in elkaar zetten. Dat leg ik even uit met wat papiertjes. Die zijn wat minder slap... Vouw van 2 vierkanten 3 punten naar het midden, en vouw ze dan half terug (fotootje 1). Zet beide rechtop (2 huisjes, zie fotootje 2). Schuif ze dan tegen elkaar (fotootje 3). 


Aan de onderkant hou je dan twee gaten over. Daar past precies een klein vierkantje in. Het is handig die ook even te strijken (over de diagonaal vouwen). Aan de bovenkant hoeven er geen vierkantjes in, maar het is wel mooi om daar aan beide kanten een driehoek in te zetten (een klein vierkant dubbel gevouwen over de diagonaal).

Op die manier in elkaar naaien met rood.

Handvaten:
- 4 toeren van 56 vasten haken met rood
- zijkanten aan elkaar naaien, zodat je een cirkel krijgt
- het 'puntdak' van het huisje vouw je 3 keer hier om heen
- vastnaaien


En dat is 'm dan.


1 opmerking:

  1. Wauw....hij is gewoon al klaar!
    Super leuk geworden Hilde, ik doe het je niet na. Ze zijn er vast blij mee.

    Groetjes Irene

    BeantwoordenVerwijderen