Pagina's

woensdag 16 december 2020

Selbu mittens breien

Ik ben aan het oefenen met het breien van "colourwork". Dat zou ik graag goed kunnen. Je ziet de mooiste (bijvoorbeeld Noorse) truien in meerdere kleuren. Voordat ik daaraan durf te beginnen, ben ik nu aan het oefenen. Ook heb ik de masterclass Colourwork Confidence gevolgd van Carmen van New Leaf Designs. Die is beschikbaar op haar Patreon pagina (info is hier te vinden). Ze legt uit hoe je met meer kleuren breit en geeft veel tips.

Ik heb eerder al eens kerstballen met twee kleuren gebreid. Ik vond dat de steken nog niet regelmatig genoeg werden. Daarom wilde ik eens proberen hoe het met dikker garen gaat. Deze wanten zijn daar geschikt voor. Ik gebruikte Lang Yarns Merino 120. Dat is voor naalden 3,5 - 4,5.

Ik weet niet meer welke naalden ik heb gebruikt. Het patroon van deze Selbu mittens heeft een vast aantal steken, dus je kunt 'm niet zomaar kleiner of groter maken. Daarvoor moet je dan dunnere of dikkere naalden gebruiken.
Het was best een klus om ze te maken, maar wel heel leuk. Vooral bij het maken van de binnenkant van de duim heb ik meerdere manieren geprobeerd om het patroon zo goed mogelijk aan te laten sluiten. Verder ging ik bij de tweede want (ondanks de waarschuwing in het patroon) de mist in. Ik deed de duim op dezelfde plek als bij de eerste... Dus uithalen en opnieuw. Ook heb ik de eerste twee keer gebreid omdat ik 'm te groot vond. En natuurlijk ging het af en toe fout met het kleurenpatroon. 
Maar goed, ik vond het de moeite waard. De steken zijn best mooi regelmatig geworden, hoewel ik wel op veel plekken na het breien sommige steken groter of kleiner heb gemaakt. 
Hoewel ze niet winddicht zijn, zijn ze toch warmer dan ik dacht. Tot nu toe in deze herfst waren ze warm genoeg, behalve op de koudste dagen.

Ik heb dit patroon en dit filmpje gebruikt en ook nog wel op andere plekken tips gezocht.
 

4 opmerkingen: