Pagina's

zondag 1 juni 2014

Vaatdoekjes dubbelhaken (interlocking crochet)

Hebben jullie ervaring met zelfgehaakte vaatdoekjes? Werkt het prettig? En hoe ziet het er na een wasbeurt uit? Ik heb met normaal haakkatoen twee vaatdoekjes gehaakt.
Ik heb een speciale techniek gebruikt, namelijk "interlocking crochet". Ik weet niet wat de officiële Nederlandse naam is, maar ik vind "dubbelhaken" wel toepasselijk. De techniek lijkt namelijk wel op het "dubbelbreien" dat ik eerder heb gedaan.
Je haakt met twee kleuren. Eerst een toer van de ene kleur, en dan dezelfde kant op met de andere kleur. En dan met beide kleuren terug. Je haakt allemaal hokjes (stokje + losse). Afhankelijk van het patroon haal je de steek waar je het stokje in moet haken door het hokje van de andere kleur heen.
Al bijna een jaar heb ik het boek Interlocking Crochet van Tanis Galik thuis liggen. Ik vond het er wel bijzonder uitzien, maar wat oubollig, waardoor ik er steeds maar niet aan begon. Dat komt wellicht door de kleuren die ze gebruikt. Alleen de babydekens die er in staan vond ik er mooi uitzien.
Maar goed, toch maar eens geprobeerd. Met de uitleg in het boek kreeg ik de techniek onder de knie. Eerst een proeflapje. En uitpuzzelen hoe ik de randen het best kon afwerken, want dat stond dan weer niet in het boek. Er staan veel patronen in het boek, maar ze gebruiken allemaal dezelfde steek, dus dat is niet heel spannend. Ik vond het een uitdaging om zelf een patroontje te maken. Als je eenmaal doorhebt hoe het werkt, dan lukt dat wel.
Als eerste heb ik het zigzag-blokjes-lijntjes patroon gemaakt, in rood/wit. Het leuke is dat de achterkant er hetzelfde uitziet, maar met de kleuren andersom.
Voor het volgende patroon bedacht ik me dat ik met blokjes letters kon maken.
Even diep nadenken over welk woord er dan op moest komen. Dat werd "keuken" (dan kun je 'm ook nog als pannenlap gebruiken...).
De "n" had eigenlijk een hoofdletter moeten zijn, maar die kreeg ik niet netjes in 9 bij 6 blokjes. Het voordeel is daardoor (en dat had ik van te voren niet bedacht) dat op de achterkant ook "keuken" staat! Niet zo strak en niet helemaal goed, maar toch grappig.
Op Nederlandse websites vond ik erg weinig over deze techniek. Alleen op het blog Anna's Haakwerk kwam ik het tegen. Zij noemt het "dubbelzijdig haken". Ze heeft er leuke tasjes mee gehaakt. Zie bijvoorbeeld dit blogbericht en de berichten daarvoor en daarna.

Als je het zelf ook wilt doen: er zijn video's van Tanis Galik te vinden op YouTube. Zoek op interlocking crochet #1 en hoog steeds het nummer één op, dan vind je de tutorials. Ook op de website Interlocking Crochet vind je veel informatie.

15 opmerkingen:

  1. Beste Hilde, bedankt voor jouw reactie op mijn blog en leuk dat je in dit blogbericht een link naar mijn site hebt gemaakt. Ik adviseer de correcties op de vele fouten die in het boek staan via haar website te printen. Ik heb haar in het voorjaar nog aangeschreven in verband met de fouten die in het Moorish Lattice patroon zaten en nu heeft ze een correctie op haar site geplaatst.
    Kreatieve groeten van Anna.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat heb je dat ontzettend leuk gemaakt! Eigenlijk vind ik ze veel te mooi om als vaatdoekjes te gebruiken. Leuk om zo nieuwe technieken uit te proberen :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ziet er heel leuk uit!
    Ik heb geen ervaring met zelfgemaakte vaatdoekjes,
    maar als pannenlap zijn ze super!
    Ik heb deze techniek ook wel eens geprobeerd te haken
    maar ik vind het nog best pittig om door te krijgen.
    Dus dat jij gewoon je eigen variaties kan aanbrengen
    vind ik heel erg knap!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat ontzettend grappig effect met je woord KEUKEN! Het ziet er ook heel mooi uit. Ik heb dit nog nooit gedaan, maar het resultaat ziet er mooi uit. Het lijkt me wel leuk om eens uit te proberen.
    Groetjes,
    Akkelien
    debreimeisjes.blogspot.nl

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Het ziet er inderdaad erg leuk uit!! Eigengemaakte vaatdoekjes? Nog nooit bij stilgestaan!
    Laatst heb ik de wafelsteek gedaan en op mijn blog gevraagd wat wafeldoekjes eigenlijk waren en wat je er mee moest. Ik kreeg allemaal antwoorden over poetsen en zo... en poetsen is huishouding en huishouding is nu net iets wat niet bij mij hoort.... ;-) Dus was ik er snel mee gestopt.
    Maar vaatdoekjes, dat klinkt gelukkig niet zo 'eng'....

    Groetjes,
    Marian

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik poets ook met vaatdoekjes, dus misschien toch 'eng'... Ik ga het gewoon eens proberen.

      Verwijderen
  6. Ik heb vroeger wel keukenhanddoeken gebreid en gebruikt. In de vorige eeuw :-)
    Aan dikke katoen drogen je handen wel lekker af, maar de handdoeken waren wel planken.
    Ik vind je patroontje heel mooi. Misschien ga ik nog wel eens een handdoek proberen in deze steek. Tegenwoordig is er veel fijnere katoen. Als pannenlappen vind ik zoiets ook altijd leuk.
    Groetjes, Alyt

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat een mooie doekjes heb je gehaakt. Vooral de rood-witte vind ik mooi.
    Zelf zou ik die niet als vaatdoekje maar als pannenkap gebruiken. Heb je op de wikkel van het garen gekeken? Soms staat daar een wasvoorschrift. Zo niet, haak dan een of twee proeflappjes. Die kun je proefwassen.
    Ik weet dat het na wassen echt geen 'planken' hoeven te worden. Dus gewoon even uitzoeken wat de wasvoorschriften zijn van het garen.

    Groetjes, Margaret

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je kunt het wassen op 30 graden staat er op. Ik doe 't gewoon een keer in de 40 graden was mee, en dan merk ik het wel.

      Verwijderen
  8. Die vaatdoekjes zien er haast te mooi uit om te gebruiken! En weer een voor mij totaal nieuwe techniek, bedankt om dit op jouw blog onder de aandacht te brengen, Hilde! Ik heb trouwens met veel plezier het konijntje gehaakt waarvan jij onlangs het nederlandstalige patroon postte, merci! Erg tof patroontje!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Super cool! ♥ Great job :-). Happy weekend, enjoy the sun!
    xxx Nata

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wat een aparte techniek. Ik vind het er erg mooi uitzien! Je hebt me nieuwsgierig gemaakt. Ga zeker kijken bij de linkjes die je vermeld hebt! O ja, en ik volg je nu ook op pinterest!

    Groet, Corine

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Leuke techniek , dank je voor de fijne uitleg , groetjes EveLYn

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Leuk! Ik kwam iets soortgelijks tegen: http://handwerkjuffie.blogspot.nl/2014/01/tutorial-potten-en-pannenlap.html?m=1

    BeantwoordenVerwijderen