Pagina's

zondag 26 augustus 2012

Tulp breien

Bij het Friese tasje (zie bericht van 20 augustus) heb ik ook nog een aantal tulpen gemaakt. De kampeerboerderij staat namelijk midden in de bollenstreek.


Ik had een haakpatroon gezocht van tulpen, maar het lukte me niet dat alleen van papier te maken (op vakantie hadden we geen internet). In het boek "100 bloemen om te haken en te breien" (ISBN 978-90-5764-560-0) staat ook een tulp, maar dan om te breien. Aangezien ik dat toch ook weer had opgepakt, heb ik het maar geprobeerd. En het lukte. Leuk dat je ook dit soort dingen kunt breien!


















Zelfs een touwtje kun je breien: 3 steken opzetten op naalden zonder knop, 3 averecht breien, niet draaien maar steken naar de andere kant schuiven, met de draad voorlangs (goed aantrekken) weer 3 averecht breien, enzovoort.

zaterdag 25 augustus 2012

Hartjesslinger haken

Een paar maanden terug heb ik een hartjesslinger gehaakt voor een stel dat ging trouwen. Ik ben toen vergeten die op de foto te zetten, dus heb ik er nog maar één gehaakt. En natuurlijk ook omdat ik het leuk vind er zelf één te hebben. De nieuwe is wel anders geworden, omdat ik op Terschelling in een heel leuk winkeltje in West mooie metalen hartjes tegenkwam. Die heb ik er ook aangemaakt.


Ik heb vijf hartjes gemaakt, 3 rode met een witte rand en 2 witte met een rode rand. Het patroon kun je vinden bij de blog Karin aan de haak. Ik heb gehaakt met Phildar Cotton 3 en met haaknaald 2,5. Met een haaknaald 3 kwamen er te grote gaatjes in, waardoor de vulling zichtbaar werd.



Daarna heb ik met haaknaald 3 en twee rode draden het touwtje gemaakt. Tijdens het haken van dat touwtje heb ik om de zoveel centimeter een hartje er aan gehaakt (haaknaald uit de lus, de lus van achteren door de lus/ring van het hartje steken, haaknaald er weer in, en om de lus/ring heen haken).

Dan nog een kwastje aan de onderkant. Op de site van Busy Bessy kun je zien hoe je een kwastje maakt, en filmpjes vind je hier.


Vriendschapsbandje met gat knopen voor sleutelhanger

Op vakantie was ik aan het prutsen met een mislukt vriendschapsbandje. Ik was wat aan het improviseren, toen er opeens een 'gat' ontstond. Ik vond dat er wel leuk uitzien en heb door het een aantal keren te proberen het patroon gevonden. Ik heb vier korte gemaakt voor een sleutelhanger. Handig voor in de handtas als je vaak je sleutel niet kunt vinden. Hiermee krijg je altijd wel een deel te pakken!


Ik heb het patroon uitgeschreven (zie foto hieronder). Ziet er misschien ingewikkeld uit, maar eigenlijk is het een standaard bandje (zie eerste bericht van 16 augustus) met een splitsing en een 'bocht'. Als je wilt splitsen, dan doe je de middelste knoop niet. Het 'bochtje' maken is even lastig. Daar sla je een aantal knopen over. Als je (in het rechterdeel) met het linker touwtje drie keer naar rechts hebt geknoopt, dan knoop je met datzelfde touwtje drie keer naar links (goed aantrekken). En dan weer op de normale manier verder. Zie verder het patroon.


Gymtas haken

Ik was al bijna vergeten dat ik nog een tas heb gehaakt. Voor mijn dochter heb ik deze gymtas gemaakt, in een ripple/golf/zigzag-patroon. Het patroon van de ripple heb ik gevonden op deze website van Attic 24. Niet moeilijk te maken en het gaat lekker snel.


maandag 20 augustus 2012

Tas friese vlag haken

Mijn familie had al snel door dat ik aan het haken was. Ongeveer een maand geleden kreeg ik van een tante de vraag of ik iets 'Fries' wilde knutselen. Wij zijn met de familie heel lang elk jaar een weekend in een kampeerboerderij geweest. Dit jaar gaan we voor de allerlaatste keer en daarom willen we de beheerders van de boerderij een kadootje aanbieden. En aangezien de familie uit Friesland komt...



Ik had al snel bedacht dat ik wel een 'Friese vlag tas' kon haken. Maar, hoe haak je de schuine strepen van de Friese vlag. Zoeken op internet leverde niks bruikbaars op. Toen kwam ik op het idee om de strepen wel recht te haken, in een vierkant, en als je dan het vierkant 45 graden draait, dan krijg je schuine strepen. Maar ja, hoe maak je er dan een tasje van. Daar heb ik wat op gevonden. Ik zal hieronder uitleggen hoe ik de tas heb gemaakt.

Wol: Phildar Cotton 3 voor haaknaald 2,5/3
Kleuren: rood (cerise), wit (craie) en blauw (outremer)
Haaknaald: maat 3

Groot vierkant (hier 2 van maken): 
- Breedte: 55 steken (24 cm)
- 7 keer 4 toeren stokjes haken, afwisselend in kleuren blauw en wit (beginnen met blauw).

Klein vierkant (hier 4 van maken):
- Breedte: 14 steken (6 cm)
- Met blauw 6 toeren stokjes haken.

Haak om alle vierkanten met rood een rand vasten (haak aan de zijkanten van elk vierkant 2 vasten per stokje).


Haak 14 pompeblêden (zie blog-bericht van 18 augustus).

Vouw 3 punten van een groot vierkant naar binnen zoals op de foto. Het is handig om dit zo te strijken. En draai het dan om. Dit wordt de voorkant van het tasje. Let even op dat de schuine strepen goed lopen. Van linksboven naar rechtsonder. Haak de pompeblêden er op. Doe hetzelfde met het tweede grote vierkant.



Dan het in elkaar zetten. Dat leg ik even uit met wat papiertjes. Die zijn wat minder slap... Vouw van 2 vierkanten 3 punten naar het midden, en vouw ze dan half terug (fotootje 1). Zet beide rechtop (2 huisjes, zie fotootje 2). Schuif ze dan tegen elkaar (fotootje 3). 


Aan de onderkant hou je dan twee gaten over. Daar past precies een klein vierkantje in. Het is handig die ook even te strijken (over de diagonaal vouwen). Aan de bovenkant hoeven er geen vierkantjes in, maar het is wel mooi om daar aan beide kanten een driehoek in te zetten (een klein vierkant dubbel gevouwen over de diagonaal).

Op die manier in elkaar naaien met rood.

Handvaten:
- 4 toeren van 56 vasten haken met rood
- zijkanten aan elkaar naaien, zodat je een cirkel krijgt
- het 'puntdak' van het huisje vouw je 3 keer hier om heen
- vastnaaien


En dat is 'm dan.


zaterdag 18 augustus 2012

Pompeblêd haken

Ik ben bezig met het maken van een 'fries tasje'. Daarover later meer, maar nu alvast de pompeblêden die er op komen. Ik kon nergens een haakpatroon vinden van een pompeblêd, dus die heb ik zelf gemaakt. Dat viel best mee, vooral omdat ik niet zulke grote nodig heb. Ik heb ze in een aantal maten gemaakt: kleinst, kleiner en klein.


De grootste hiervan maak je als volgt:
  • Begin met een magische ring, inclusief de eerste losse om de ring heen. Voor een uitleg, kijk op Annemarie's Haakblog.
  • Haak 3 lossen.
  • Haak 15 dubbele stokjes in de ring.
  • Haak 3 lossen.
  • Sluit met een halve vast en de ring.
  • Sluit de ring.
De kleinste maak je op dezelfde manier, maar dan met 9 stokjes in plaats van de 15 dubbele stokjes.
De middelste ook, maar dan met 12 anderhalve stokjes (een anderhalf stokje begint hetzelfde als een dubbel stokje, maar de laatste 3 lussen haal je in één keer door).


donderdag 16 augustus 2012

Vriendschapsbandje vlag Terschelling knopen

Een apart berichtje nog even over het vriendschapsbandje dat ik op vakantie heb gemaakt: een Terschellinger bandje met de kleuren van de vlag van Terschelling. We hadden geen computer mee, dus ik heb zelf uitgevogeld hoe je dit bandje kunt maken.


Van elke kleur moet je twee touwtjes hebben behalve van de kleur aan de rechterkant. Daarvan moet je drie touwtjes hebben. Het patroon staat hieronder. Heel makkelijk dus. Let even op dat de knoop rechtsonder net de andere kant op gaat.


Ik wilde het patroon plaatsen op de friendship-bracelets website, maar daar vonden ze dat dit patroon al bestond. Wel in andere kleuren ja, maar hoe vind je die... Niet met de zoek-woorden vlag-Terschelling. Gelukkig kwam ik wel zover dat ik het patroon kon maken, zodat ik het hier kan laten zien.

Vriendschapsbandjes knopen

Deze keer laat ik een aantal vriendschapsbandjes zien die ik heb geknoopt. Ik kwam een bandje tegen toen ik aan het neuzen was op andere blogs en ben me er toen in gaan verdiepen. Alleen met een beschrijving lukte het me niet zo makkelijk om de knopen te maken, dus heb ik gezocht naar een filmpje. Bijvoorbeeld dit filmpje geeft een prima (Nederlandse) uitleg.
Heel veel patronen zijn te vinden op de site friendship-bracelets.net. Een Engelse uitleg van hoe de knopen te maken en de patronen te lezen vind je daar op deze tutorial pagina.



De bandjes zijn leuk om te maken, en het is ook voor kinderen goed te doen. Je kunt er eindeloos mee variëren, zelfs al met de patronen die ik heb gemaakt, door andere kleuren te gebruiken en ze smaller of breder te maken. En op de friendship-bracelets site is nog veel meer leuks te vinden.

Het makkelijkst (zie filmpjes!) is om een bandje met vier touwtjes te maken, waarbij je alleen standaard knoop (forward knot) gebruikt (een knoop bestaat altijd uit 2 knoopjes op elkaar). Zie het linker bandje op de foto. Bij dit bandje knoop je met het meest linkertouwtjes eerst op het tweede touwtje, dan op het derde en dan op het vierde. Dan doe je hetzelfde met het touwtje dat dan links ligt. Enzovoort. Je krijgt dan schuine strepen van linksboven naar rechtsonder.

Als je dit met meer touwtjes doet, dan wordt het bandje breder. Zie het tweede bandje met de regenboogkleuren. Deze is gemaakt door mijn zoon. Voor dit soort bandjes is ongeveer een schouderlengte draad van elke kleur nodig (van vingertoppen tot bovenop schouder).

Als je een V-vorm wilt maken (derde bandje), dan neem je een even aantal touwtjes en knoop je van links naar rechts (forward knot) en van rechts naar links (backward knot = de forward knot in spiegelbeeld, dus met het rechtertouwtje de knoop maken) en in het midden met de twee touwtjes van dezelfde kleur nog een knoop (forward of backward).

Een randje met 1 kleur aan de linker- en rechterkant maak je door een extra touwtje van die kleur te nemen aan de linkerkant, en ook aan de rechterkant. Daarmee maak je dan elke keer een forward backward knot aan de linkerkant en een backward forward knot aan de rechterkant. Zie het vierde bandje.

Het vijfde bandje van links op de foto vind ik er heel leuk uitzien. Ik weet niet meer waar ik het patroon gevonden heb. Als je het gaat maken: begin met de doorlopende kleur (bij mij de witte) zoals bij het eerste bandje, helemaal van links naar rechts. Dan begin je met het tweede touwtje van links, 1 knoop naar links. Dan met het derde touwtje 2 knopen naar links. Vierde touwtje 3 knopen naar links, enzovoort. Tot en met 7 knopen met de doorlopende kleur. Dan doe je hetzelfde in spiegelbeeld aan de rechterkant. Dus neem het tweede touwtje van rechts, en maak 1 knoop naar rechts. Met het derde touwtje van rechts 2 knopen naar rechts, etcetera.
** update **
Ik heb van dit vijfde bandje een foto tutorial gemaakt. Wil je die hebben? Stuur dan even een mailtje naar mij (zie mijn profiel), dan mail ik het naar je toe.

Het regenboogbandje daarnaast is de moeilijkste die ik tot nu toe heb gemaakt. Dit is patroon 18571 op de friendships-bracelets website. Dat was wel even puzzelen. Het patroon is namelijk niet heel erg duidelijk (het zijn meer kleuren dan het lijkt), en ik deed het met minder touwtjes en andere kleuren. Maar als je eenmaal op gang bent, dan lukt het wel uit het hoofd. Mijn zoon (9 jaar) is hem nu ook aan het maken...

Het laatste bandje op de foto is een ander soort bandje, van een zogenaamd alpha patroon. Uitleg hierover vind je op http://friendship-bracelets.net/tutorial.php?id=2. Je gebruikt dezelfde knoopjes, maar dan horizontaal in plaats van schuin. Patronen voor namen kun je genereren op de site. Een naam-bandje is niet zo moeilijk. Alle touwtjes behalve één zijn van dezelfde kleur (die van de letters), en dan nog een heel lang touwtje van de achtergrond kleur. Je knoopt steeds met het lange touwtje. Van links naar rechts en van rechts naar links etcetera. Afhankelijk van de kleur die bovenop moet komen maak je een left knot of een right knot. Ik vind 'm uiteindelijk niet heel mooi. De knoopjes komen net niet helemaal verticaal te staan, waardoor je van boven naar beneden niet helemaal rechte lijnen krijgt. En vooral gebogen letters worden niet heel mooi.

maandag 13 augustus 2012

Kol sjaal breien

Het derde bericht al weer vandaag. Ik heb natuurlijk niet vandaag alles (af)gemaakt. Maar ik neem deze week maar eens de tijd om een aantal dingen die ik de afgelopen weken tot maanden heb gemaakt op mijn blog te zetten.



Breien had ik tot twee weken geleden nog niet weer opgepakt. Als meisje heb ik het wel veel gedaan, maar daarna heel lang niet meer. Op Keiland ben ik er weer mee begonnen. Ik heb daar een workshop breien gedaan. De workshop werd gegeven door Lucia Bezegova. En het beviel goed. Het was ook wel erg makkelijk breien: met hele dikke draad en naald 8! We mochten hele mooie wol met prachtige kleuren gebruiken. Het is een lekkere warme kol geworden in de kleuren van de regenboog.




Werkwijze:
  • Naalden 8 en wol Mille II van Lana Grossa (de sjaal weegt 220 gram).
  • 80 steken opzetten (had wat minder mogen zijn).
  • 50 cm hoog breien in wisselende kleuren.
  • Zijkanten aan elkaar naaien met de matrassteek.


Bloemetjes haken

De bloemetjes in het boek "100 bloemen om te haken en te breien" zijn toch wel erg leuk. Ik heb er daarom maar eens een aantal gehaakt. Ik heb er nog geen bestemming voor, maar dat bedenk ik vast wel een keer. Hier een paar op de foto:




Het boek is geschreven door Lesley Stanfield en vertaald in het Nederlands (ISBN: 978-90-5764-560-0). Het is een leuk boek met makkelijke, gemiddelde en moeilijke ontwerpen. Voor het haken én voor het breien wordt kort de basis behandeld. Naast bloemen staan er ook bladeren in, en wat groenten en fruit.

Big haken

Van mijn moeder kreeg ik een haakpatroon van een big. Ze spaart varkens en deze vond ze er heel leuk uit zien. Ik aan de gang. En hij is inderdaad erg leuk geworden:


Het werkpatroon is hier te vinden. De beschrijving daar klopt niet helemaal met het plaatje dat er bij staat, dus af en toe heb ik het wat anders gedaan. Ik heb goedkope bollen wol gekocht voor de drie kleuren roze. Ik had nog restjes wit en groen van haakgaren en ik vond nog wat zwart borduurgaren in een oud doosje.