Pagina's

woensdag 10 maart 2021

Colourwork regenboog sokken

Eindelijk weer eens een project klaar! Een nieuwe uitdaging voor mij is het breien van fair isle/colourwork projecten. Ik zie bijvoorbeeld de prachtigste truien in fair isle, maar daar durf ik nog niet aan te beginnen. Om het breien met twee kleuren te oefenen leken sokken mij een geschikt project.

Geïnspireerd door de Striped and Stranded Socks en de Around the World sweater van Carmen van New Leaf Designs leek het me leuk om regenboogsokken te maken met een patroontje.

Ik bestelde een bol van het garen Regia Pairfect Rainbow Color. Het was even flink puzzelen hoe het uitkwam met de verschillende kleuren. Ik heb het niet opgeschreven, maar volgens mij komt elke kleur 6 keer voor in de bol. Elke kleur is twee keer de hoofdkleur in een sok, en twee keer de patroonkleur. Met de hoofdkleur heb ik steeds doorgebreid, om niet al te veel losse eindjes te hebben. Het kwam toevallig zo uit dat de hele hak in één kleur is.

Het breien met twee kleuren is nog steeds lastig. Om het mooi regelmatig te krijgen dan. Het best lijkt dat te lukken als ik beide kleuren in de rechterhand heb. Het lukt aardig met beide kleuren om de pink, en dan om de wijsvinger steeds wisselen van kleur. Maar dan moet ik regelmatig de boel loslaten en opnieuw vastpakken omdat de ene kleur minder wordt gebruikt dan de andere en de ene kleur dan "meegetrokken" wordt en te slap wordt. Het geeft ook een bepaalde spanning in de hand, waardoor ik dit niet al te lang achter elkaar kan doen.

Verder was ik nooit fan van het breien op een rondbreinaald met de magic loop, maar dat gebruik ik nu wel. Voornamelijk omdat het werk netter wordt bij de overgang van naald naar naald (met de methode die ik hieronder uitleg). Als je korte sokkennaalden gebruikt, dan staan die in een hoek als je met een nieuwe naald begint. Als je na een paar steken op de nieuwe naald met de tweede kleur verder moet, dan gaat die draad van de ene naald naar de andere naald in een soort driehoekje, waardoor die draad te strak wordt. Dit kun je voorkomen door nooit met een lege rechternaald te beginnen. Ik zorg dat ik altijd zo'n 4 steken op de rechternaald heb staan en ook altijd steken van beide kleuren.
Beetje lastig uitleggen in tekst. In dit filmpje kun je zien hoe je het doet. Zij zet meer steken op de rechternaald, maar dat vond ik niet nodig en is ook niet handig met een klein project als sokken.

4 opmerkingen:

  1. Hoi Hilde, wat zijn je sokken supergaaf zeg! En ik moest inderdaad het filmpje even bekijken, bedankt voor de uitleg en de link. Ik ben juist met een trui in fairisle begonnen en zag de sokken in die techniek nog niet zo zitten ;) haha net andersom dus juist.
    Fijne avond!
    Groetjes,
    Wendy
    Wendy’s Mhaaksels

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooie sokken! Een hele uitdaging zo meerdere kleuren breien. Ik heb het vroeger wel gedaan met kindertruien bedenk ik me nu. Maar dat was op 2 naalden en met de draad in de rechterhand. Goeie oplossing om steeds steken te laten staan op je naalden.
    Groetjes, Alyt

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Waaaw, zo mooi zijn de sokken geworden.

    BeantwoordenVerwijderen