Pagina's

donderdag 26 september 2019

Sjaal van dun garen haken

In het voorjaar zocht ik voor de zomervakantie een garen met weinig volume maar veel meters, om het makkelijk in de koffer mee te kunnen nemen. Aan die "voorwaarden" voldeed Rowan Silky Lace (katoen met zijde). 360 meter op een bolletje van 50 gram! Ik kocht er 4 bolletjes van.
Toen op zoek naar een patroon. Dat is toch altijd weer lastig. Het leek me handig om op vakantie niet steeds een grote(re) lap mee te hoeven nemen, dus het werden vierkanten, de Victorian lattice square. Leuk patroon om te haken! Het verveelde me niet. Ik gebruikte haaknaald 3 mm.
Toen alle vierkantjes klaar waren, besloot ik er een sjaal van te maken. Met halve vasten (in 1 lus van beide kanten) heb ik de vierkanten aan elkaar gehaakt. Daarna nog een rand met vasten (2x2 halve stokjes bij elke overgang en 5 vasten in elke hoek). De sjaal is 160x36 cm geworden (3x12 vierkanten), heerlijk groot dus.
Voor het eerst heb ik franjes gemaakt aan een sjaal. Al het garen dat er nog over was, heb ik op een kartonnetje van 15x21 cm gedraaid (op de korte kant), om te tellen hoeveel draadjes van 2x15 cm ik had. Zo kon ik uitrekenen hoeveel franjes ik kon maken (26 met elk 12 "dubbele" draden).
Overigens is dit project niet meegegaan op vakantie. Voornamelijk omdat ik het garen niet prettig vond haken... Het bestaat uit 4 draadjes die niet heel strak om elkaar zitten, en het splijt daardoor nogal snel. Maar goed, ik heb 'm wel netjes afgemaakt en ben blij met het resultaat! Het is eigenlijk een zomersjaal, maar nu in de herfst kan hij nog prima.

ps Sorry voor alle details. Ik schrijf het er bij zodat ik het zelf terug kan zoeken mocht ik het ooit weer willen weten.

7 opmerkingen:

 1. Ziet er erg leuk uit. En hoezo sorry? Dit is je eigen blog, toch handig als je later daar nog eens kunt terugvinden hoe je iets had gemaakt!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, dat is juist handig! Het is jouw online archief en zo kan de lezer er ook nog mee aan de haak :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind het altijd handig als alle informatie erbij staat, dat probeer ik zelf ook te doen op mijn blog. Je sjaal ziet er erg leuk uit. Mooi gemaakt.
  Fijne vrijdag.

  lieve groetjes,
  Emily

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heel mooie sjaal en juist handig dat je het erbij schrijft. Zo kunnen anderen er mee aan de slag!

  Groetjes, Verie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een mooie sjaal!
  Juist handig die details. Voor jou, maar ook voor degene die ook zo'n leuke sjaal wil haken.
  Veel plezier van je mooie sjaal!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Handig om licht garen met veel meters voor de vakantie te kopen. En wat een pech dat het geen fijn garen is om mee te haken. Toch knap dat je er deze mooie sjaal mee hebt gemaakt.

  Groetjes en fijn weekend, Margaret

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo Hilde, dankjewel voor dit patroon voor deze sjaal, ik heb de blokken (36) klaar. Nu nog de franjes. Ik heb genoten van het maken. Dankjewel.

  BeantwoordenVerwijderen