Pagina's

zondag 18 maart 2018

Muts breien

Bij het leuke cadeauwinkeltje WAAR zag ik mooie mutsen en sjaals liggen van Granny's Finest. Thuis heb ik hun website bekeken. Hun producten zijn met de hand gemaakt door Nederlandse oma's en ontworpen door jong creatief talent. Een mooi concept. Ze bleken ook garen te verkopen. Ik was vooral nieuwsgierig naar hun Stuffed Cotton (ik ben niet zo van de wol). Dus heb ik een bol besteld en daar een leuke muts van gebreid.
Ik heb de gewone Stuffed Cotton gekocht (voor naald 5-6). Ik denk dat dit de Skinny versie is (maar dat is niet heel duidelijk). Ze hebben ook nog een Chunky versie (naalden 9-12) en een Super versie (naalden 15-30). Het is heel apart garen. 55% katoen en 45% nylon. Een netje (ik denk de katoen) met daarin superzacht spul (ik denk de nylon).
De draad op zich is een beetje rekbaar, maar het eindresultaat (1 recht/1 averecht) is flink elastisch. Op een bol van 100 gram zit 200 meter, best veel. Deze muts kon ik er van maken en ik heb nog een klein bolletje over.
Het patroon van de muts is simpel. Op een rondbreinaald steken opzetten (een even aantal). Ik heb 92 steken opgezet, maar bij het minderen bleek dat een veelvoud van 8 beter was geweest, omdat ie dan helemaal symmetrisch wordt. Na het opzetten 1 recht/1 averecht breien totdat je 'm lang genoeg vindt en dan minderen.
Voor het minderen heb ik de centered double decrease gebruikt:
 • brei tot 1 steek voor de steek die in het midden moet komen
 • haal 2 steken tegelijk af (alsof je ze recht wilt samenbreien)
 • brei de volgende steek recht
 • haal de 2 afgehaalde steken over deze steek heen
Hiermee minder je van 3 naar 1 steek. Dat heb ik op vier plekken verdeeld over de toer gedaan. Elke toer heb ik geminderd, totdat er nog 6 steken over waren. De draad heb ik 2x door die 6 steken gehaald, aantrekken en klaar.
Hij is lekker lang, dus ook "slouchy" te dragen. Op deze foto een poging...

5 opmerkingen:

 1. Wat een leukerd! Mooi gemaakt en tof kleurtje!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Knap! Een eenvoudig maar handig modelletje en leuk garen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een leuke muts is het geworden. Ook mooi zoals de minderen lopen, zo heb ik het nog nooit gedaan. Ik schrijf het op. Lianne

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een leuke muts! Ik ken dit garen niet, maar het klinkt als prettig spul om mee te werken en te dragen.

  BeantwoordenVerwijderen