Pagina's

zondag 4 juni 2017

Bandje kaartweven

Een paar weken terug was ik in het museum Twentse Welle in Enschede. Ze hebben een afdeling met oude weefgetouwen, met een stoommachine. Mooi om te zien. In het winkeltje zag ik een zakje met garen en andere spullen liggen om te "kaartweven". Dat kende ik niet. Ik was natuurlijk nieuwsgierig hoe dat werkt, dus heb ik het pakketje gekocht.
Vorig (lang) weekend had ik tijd om het eens uit te proberen. Ik heb de handleiding gelezen en ook internet geraadpleegd. Het was in eerste instantie namelijk niet zo simpel als het er uit zag (achteraf, als je het een beetje snapt, valt het best mee).
Je gebruikt kaarten met 4 gaten er in. In dit pakketje zaten houten kaarten, maar op internet zie ik vaak stevig glad papier (zoals bijv. speelkaarten). Door elk gat doe je een draad (op een S manier of op een Z manier, zie figuur 6 op deze site). Per gat kun je een andere kleur nemen, wat o.a. het patroon bepaalt van de band die je gaat weven. De draden bind je aan de ene kant vast, bijv. aan een deur, en aan de andere kant heb ik ze aan mijn riem vastgemaakt, zodat je de draden makkelijk strak kunt trekken.
Door de kaarten steeds een slag te draaien, vooruit of achteruit, en natuurlijk door een draad tussen de bovenste en onderste draden door te weven, krijg je een band met een bepaald patroon. De vier draden van één kaart gaan om elkaar heen draaien. Met twaalf kaarten krijg je daardoor 12 'steken' naast elkaar. De band wordt mooi dik.
Het lastigst vond ik om alle draden even strak te krijgen, waardoor sommige 'steken' wat groter werden dan andere. En wat ik niet zo mooi vind zijn de punten waar je wisselt tussen de kaarten naar voren draaien en naar achteren draaien (dat wisselen is nodig, omdat de draden achter de kaarten gaan draaien). Daar is de band steeds wat breder en de steken langer. Verder is deze poging goed gelukt. Maar een nog wat bredere en vooral langere band maken (voor een tas bijvoorbeeld) is toch wel een hele klus. Dan is het handiger om een weefgetouw te gebruiken (bijvoorbeeld een inkle loom).
Meer informatie over kaartweven (in het Engels tablet weaving of card weaving):

 • Marijke van Epen heeft een (Nederlands en Engels) boekje geschreven over kaartweven. Dat kun je via haar website kopen, net als een pakje weefkaarten. Ze geeft ook workshops.
 • Een inleiding van Shelagh Lewins.
 • Een inleiding van het Earth Guild.
 • Een verslag van een workshop op Den Blauwen Swaen.
 • Wat foto's van een zelfgemaakte loom.
 • Wat informatie over het lezen van patronen, met ook een paar voorbeelden.
 • Op Youtube staat ook wel van alles over tablet/card weaving, maar ik heb niet een goed filmpje kunnen vinden waar het van begin tot eind wordt uitgelegd. Wel jammer, want de websites zijn vooral tekstueel.

4 opmerkingen:

 1. Ziet er kei-ingewikkeld uit voor mij! Wel mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb een boek met allemaal handwerktechnieken, daar staat het in en ik heb 't ook ooit eens geprobeerd. Ik vond het wel heel leuk, maar ja, nooit meer gedaan. Ik vind je band erg mooi! Leuk experiment en wat een ontzettend informatieve blog heb je ervan gemaakt!
  Groetjes,
  Akkelien

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat leuk is dit! Het ziet er inderdaad erg ingewikkeld uit. Maar het resultaat is erg mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat ziet er heel mooi uit. Ik vind dat je heel helder hebt uitgelegd wat de bedoeling is, ik snap het zonder het zelf in mijn handen te hebben. Je eerste poging heeft een mooi resultaat opgeleverd!

  BeantwoordenVerwijderen