Pagina's

woensdag 16 september 2015

Balletjes vilten voor tashanger en ophangslingers

Velen van jullie zullen het al wel eens hebben gedaan, maar voor mij was het de eerste keer: vilten. Op het textielfestival Weerribben kocht ik paarse en roze merino wol (van Low Lands Legacy). Ik had ook nog een restje Texelse wol liggen.
Na wat zoeken op internet hoe je balletjes moet vilten, ben ik maar aan de slag gegaan. En het viel best mee. Een lepel goudzeep in warm water oplossen, pluk wol, zeepwater er op en rollen maar. In het begin heel losjes, en dan steeds harder. Het moet goed zepen. Door het warme water, de zeep en beweging gaat de wol vervilten. Je bent wel een hele tijd bezig als je veel balletjes wilt hebben...
Van een paar balletjes heb ik met mooie houten kralen een tashanger gemaakt.
Van de andere balletjes heb ik twee "ophangslingers" gemaakt (tja, hoe noem je zo iets...): een slinger met aan beide kanten een klemmetje. Zo kun je op allerlei plekken spulletjes ophangen.
Van de wol die ik over had, heb ik twee grotere ballen gevilt. Eentje waarbij ik steeds een laagje van een andere kleur er over heen deed, en eentje waarbij ik de stukjes gewoon bij elkaar heb gepakt. Na het drogen heb ik ze in plakjes gesneden. Dan krijg je mooie gekleurde schijfjes.

11 opmerkingen:

  1. Leuk! Ik heb wel eens naaldvilten gedaan, nog nooit met zeep. Ik heb ook nog wol liggen... Ik vind die onderste ballen die je later in plakjes hebt gesneden heel intrigerend. Prachtig effect!
    Groetjes,
    Akkelien
    debreimeisjes.blogspot.nl

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat leuk, ik heb het nog nooit gedaan het vilten, ziet er erg leuk uit, ook voor grotere bollen om er dan een slinger van te maken. Liefs Chantal

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heel mooi, Hilde! Bedankt voor de uitleg. Ken je ook die gave kleden en onderzetters gemaakt van vilten balletjes? Zou je die ook hiervan kunnen maken?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, die ken ik, prachtig zijn die! Vooral de kleden. Lijkt me wel lastig om de bolletjes allemaal precies even groot te maken, en hoe je dat dan netjes aan elkaar maakt weet ik ook niet.

      Verwijderen
  4. Oh, wat een leuk idee, ze zijn heel mooi geworden.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. So pretty!! ♥ A super idea :-). Have a nice weekend! Sunny greetings, Nata

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Leuk!
    Vooral die teksten aan jouw 'ophangslingers' zijn goed gekozen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn zoon vindt dat ik soms lekker gek doe. Hij moest dan ook lachen toen ik met de linker van de kaarten aan kwam...

      Verwijderen
  7. Leuk gedaan Hilde!
    En inderdaad die teksten op de kaarten, helemaal geweldig :-)

    BeantwoordenVerwijderen