Pagina's

zondag 17 december 2017

Sterren fabrutselen

Toch nog op tijd wat "kerstigs" gebreid. Voor onze kerstboom had ik vorig jaar al plannen om van alles te maken, maar het is er nog steeds niet van gekomen. Deze sterren zijn wel klaar voor de kerst.
Ik vond laatst in de naaidoos van mijn tante allerlei oude kaartjes van Scheepjes met maaswol en stopsajet. Sajet blijkt "garen uit korte wolvezels" te zijn. Lees maar eens de geschiedenis van Scheepjeswol. Ik ben benieuwd hoe oud de kaartjes zijn.
Lees vooral de tekst op het kaartje eens. Heel grappig. Onder andere het woord "fabrutselen" viel mij op. Een combinatie van fabriceren en knutselen. Op Instagram liet iemand me weten dat het een oud woord is voor "Wollowbies". Dat was vroeger een pakketje met wol en een patroon voor een knuffel.
Op een groot kaartje zit genoeg om deze leuke ster te breien. Het patroon is van Karolina Eckerdal en gratis op Ravelry te vinden. Ik vind het een heel goed bedacht patroon. Eigenlijk heel simpel. Je zet 2x95 steken op (ik gebruikte Judy's magic cast on). Met de eerste 95 steken brei je rond en elke toer minder je op vijf plaatsen (3 steken naar 1, centered double decrease). Totdat je 5 steken overhoudt. Daar haal je de draad twee keer doorheen. En dan de andere kant.
Het was wel een gepriegel met opzetten en alle naalden. Voor het rondbreien is 6 naalden het handigst. Ik had maar 5 korte naaldjes, dus heb ik er nog een lange bij gebruikt. Voor het opzetten gebruikte ik een "dubbelgevouwen" rondbreinaald. De ene helft van de steken kunnen dan blijven staan op de draad van de rondbreinaald. Daardoor heb je iets meer ruimte om de eerste helft van de opgezette steken op 5 naalden te breien.

Nu nog een patroontje vinden om van de wol op de kleine kaartjes te maken.

8 opmerkingen:

 1. Ze zijn echt fantastisch! Maar als ik het zo lees veel te ingewikkeld voor mij als beginnende breister ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel leuk deze sterren!
  Wat een mooie vondst dit garen op de kaartjes.
  Groet, Ilse (by-ik.blogspot.nl)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel leuk en wel iets dat ik een keertje wil gaan proberen.
  Geweldig: fabrutselen :-)
  Groetjes,
  Akkelien

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat leuk! Ik heb ook nog zo veel van die kaartjes liggen... en ik houd ze maar voor 'de leuk'... want wat kun je er mee? Sokken stoppen doe ik niet hoor...
  Maar zo'n ster vind ik super...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een prachtihe sterretjes, heel mooi!

  Lieve-Groetjes,
  Verie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Echt leuk gedaan! Top!

  Lieve groetjes, Tinne

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hilde de kaartjes met wol zijn meer dan 60 jaar oud. Toen ik een jaar of 5 was had m'n moeder deze kaartjes al in huis. (haha dus nu ben ik 65.) Mooie sterretje gemaakt. Groetjes Annie

  BeantwoordenVerwijderen