Pagina's

zondag 25 september 2016

Lange zachte lichte katoenen sjaal breien

Eindelijk kan ik dan mijn nieuwe sjaal laten zien. Ik heb er lang aan gewerkt en ik had nog een tegenslag (daarover hieronder meer), en toen moest ik nog tijd en mooi weer hebben voor het maken van foto's. Nog niet zo makkelijk trouwens om mooie foto's te maken van een lang zwart-wit ding...
Waar zal ik eens beginnen. Het (gratis) patroon had ik al een tijdje op een Pinterest bord staan. Bij Echtstudio vond ik het goede garen: Schachenmayr Tahiti. Erg mooi garen! 99% katoen, mooi dun en heel zacht. En wel 280 meter op een bolletje van 50 gram. Daarmee is de sjaal 170 cm lang en 28 cm breed geworden en maar 150 gram.
Omdat het een brei-patroon is, vond ik het een mooie gelegenheid om eens flink te oefenen met continentaal breien. Daarvoor heb ik dan ook maar mijn eerste rondbreinaald aangeschaft. En ik moet zeggen, het bevalt me goed. Het recht breien gaat het makkelijkst. Voor averecht breien heb ik een aantal manieren geprobeerd. Het lukte me echt niet om de vinger met de draad omhoog te houden. De Noorse manier, zoals Arne en Carlos het doen, bevalt me het best.
Verder heb ik in dit patroon verschillende manieren van minderen geleerd. Left leaning decrease, centered decrease en right leaning decrease (wat zijn de Nederlandse termen?). Het meerderen ging simpelweg door een omslag te doen in de rechte toer en die de volgende (averechte) toer te breien.
Het patroon was nog niet zo makkelijk. Verticaal bestaat een blaadje uit ongeveer 30 toeren. En horizontaal worden 2 patroontjes steeds herhaald. Een foutje was makkelijk gemaakt. Gelukkig merk je al bij de volgende rechte toer dat het niet klopt. Ik werd handig in het ter plekke corrigeren, maar soms moest ik 2 toeren uithalen (en dat is niet zo makkelijk als bij haken...). Uiteindelijk is het gelukt om het uit het hoofd te doen, maar pas halverwege de sjaal of zo.
Hoewel ik het verloop in kleur mooi vind, was het wel lastig bij het aanhechten van een volgende bol. Ik moest van beide bollen steeds een stukje overslaan om weer netjes in het verloop verder te gaan. Volgens het patroon brei je twee helften vanuit het midden, waardoor hij verticaal symmetrisch wordt zeg maar, maar dat lukte me niet met dit verloop.
En toen... - ik was eindelijk aan het afhechten - zag ik opeens kleurverschil! 1 bol was meer zandkleurig dan het grijs van de andere 2 bollen... Dat was balen. Ik heb dus kennelijk niet goed gelet op de verfbaden. Op de foto is het wel te zien, maar in het echt vind ik het nog duidelijker. En wat doe je dan. De dames van het handwerkcafé vonden het niet zo opvallen. Echtstudio is niet om de hoek, dus ik kon niet even makkelijk nieuwe bollen gaan kijken. Bij de boeklancering van JipByJan heeft het Wolhuis nog wel speciaal voor mij bollen van zolder gehaald, maar er zat niet meer eenzelfde kleur bij. Ik laat het dus maar zo...
De sjaal voelt heerlijk zacht, dus ik denk dat ik er de komende weken veel plezier van ga hebben, als het buiten dan toch echt kouder gaat worden.

8 opmerkingen:

 1. Oh, prachtig! Dat kleurverschil is heel jammer, maar ik denk dat het tijdens het dragen veel minder opvalt dan wanneer de sjaal zo breeduit hangt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel erg mooi!
  Ik heb ook sjaals gebreid met verloop garen. Ik gebruikte toen twee bollen en heb de tweede bol van binnen naar buiten gebruikt. Zo had ik het tegengestelde kleurverloop vanaf de helft. Maar met drie bollen wordt dat al iets lastiger natuurlijk!
  Groetjes,
  Akkelien

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een prachtige sjaal! Ik ben helaas niet zo van het breien, maar zou het bijna weer gaan proberen ;-) En van het kleurverschil zie ik niet zoveel. Ik denk dat het al helemaal niet zichtbaar is als je 'm draagt, dan zit hij toch wat gedraaid.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Fantastic! ♥ Normally I'm not so in black&white, but this scarf I would love to wear, too, it's soo pretty. Great job!! Too bad about the color difference, but I agree with Angélique, it will not be so apparent when you wear it :-). Have a good week!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een pracht exemplaar! Hiervan ga je zeker genieten! :)

  Lieve-Groetjes,
  Verie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een prachtshawl! En wat een werk!
  Jammer van je kleurverschil.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wauw, wat een prachtige sjaal! Echt supermooi. Wel balen van dat kleurverschil.

  BeantwoordenVerwijderen