Dubbel breien is vooral handig als je met twee kleuren breit en je er een patroon in maakt. Aan de andere kant zie je dan namelijk hetzelfde patroon, maar dan andersom.
Op internet vond ik deze techniek op voornamelijk Engelse sites. Dan heet het double knitting.
Ik vond het best lastig en langzaam breien. Je zit met 2 draden. Het handigst is als je Engels en Duits kunt breien (zie mijn vorige bericht). Je kunt dan de ene draad in de linkerhand houden en de andere in de rechterhand. Het lukte me daarmee nog niet om de rechte en de averechte naalden even strak te krijgen. Verder zijn de steken naast de zijkanten zijn niet zo mooi geworden omdat ik de draad te veel aantrok bij de eerste steken.
Voor de zij-, boven- en onderkanten kun je beide draden samenbreien, maar ik vond mooiere manieren op YouTube.
Voor het opzetten, zie dit filmpje. Zorg er voor dat je bij het breien van de eerste naald de draad goed aantrekt, anders worden de lussen te groot. Ik moest wel een aantal keren oefenen voordat het lukte... Je krijgt dan deze onderkant:
In dit filmpje of in deze zie je hoe het (dubbel) breien zelf gaat. Als bijvoorbeeld de voorkant wit is, dan brei je een rechte steek met wit en een averechte steek met rood. Zorg er voor dat beide draden steeds aan dezelfde kant zijn als je een steek breit.
Hier en hier wordt uitleg gegeven over hoe je een patroon maakt. Het idee is als volgt: als je de witte kant voor hebt, en je ziet op het patroon dat er een rode steek moet komen, dan brei je recht met rood en averecht met wit. Eigenlijk wel logisch als je het eenmaal doorhebt.
Het maken van nette zijkanten waarbij de kleuren naast elkaar komen, wordt hier uitgelegd. Let hier op de tip die onder het filmpje staat. Je moet namelijk de draden aan het eind in de goede volgorde hebben liggen voordat je de ene draad naar voren haalt, anders komen beide lapjes niet aan elkaar vast te zitten. Zo ziet dit er uit:
Dan nog het afhechten. Hier heb ik twee filmpjes voor gebruikt. Deze en deze. Op de eerste staat deel één duidelijk: elke kleur op een aparte naald zetten, en dan de averechte kant een naald breien. Met de kleur van de rechte kant naai je dan beide delen aan elkaar. Dat wordt gedaan met de kitchener stitch. Deze wordt uitgelegd in het tweede filmpje (achteraan). Dit wordt dan de bovenkant:
Hallo,
BeantwoordenVerwijderenBedankt voor de links. Ik heb een vraagje over het maken van de nette zijkanten, wat doe ik met de eerste steek op de eerste naald van het werk? Brei ik die samen? Ik kan helaas nergens vinden hoe dat moet. Ik hoop dat u mij kunt helpen.
Met vriendelijke groet,
Ik zal binnenkort eens kijken hoe ik dat ook al weer deed.
VerwijderenAlvast bedankt:)
VerwijderenIk ben even aan het proberen geweest. Valt niet mee om het allemaal weer te snappen...
VerwijderenLaat ik het opzetten nld 1 noemen, het breien van twee breinaalden naar één nld 2, en dan de eerste keer 'gewoon' breien nld 3.
Hoe je nld 1 t/m het begin van nld 3 doet, is te zien in het opzetten-filmpje. Zo heb ik het volgens mij gedaan. Vanaf het eind van nld 3 en verder is te zien in het nette-zijkanten-filmpje. Niks met steken samenbreien in elk geval.
Misschien bedoel je dat je aan het eind van nld 2 nog niet de nette-zijkanten-manier kunt gebruiken omdat je de laatste twee steken moet breien i.p.v. laten afglijden (i.v.m. de knoop). Als je dan nld 3 gewoon begint, dan zitten beide kanten niet aan elkaar vast. Omdat ze vanaf de volgende naalden wel aan elkaar vast komen, is dat niet zo erg.
Je kunt proberen aan het eind van nld 2 de nette-zijkanten-manier te gebruiken, maar dan wel de steken te breien. Je laat dan één draad aan de achterkant, en zorgt er voor dat ze 'om elkaar gedraaid' zijn voordat je de andere draad naar voren haalt. Wellicht krijg je beide kanten dan wel aan elkaar. Ik heb dat geprobeerd, maar kon niet zo goed zien of het hielp…
Succes!
Heel erg bedankt voor de uitleg, ik ga ermee aan de slag.
VerwijderenHilde dank voor de links en de uitleg! Na het breien van twee fair-isleplaids leek het mij een leuk idee om een derde fair-isleplaid te maken met de dubbelbreitechniek. Dankzij de uitleg en de links kon ik het stap voor stap volgen. Inmiddels is mijn proeflapje af. Maar of ik nu 'om' ben?....ik denk er nog even over na :-) desondanks evengoed reuze bedankt voor dit blogje!
BeantwoordenVerwijderenGroetjes Marjan
Ik vond het ook een gepuzzel, en het breien gaat heel langzaam, dus ik snap best dat je nog niet om bent...! Prachtige plaids heb je trouwens gemaakt!
VerwijderenIk wil heel graag een babydekentje maken. Maar omdat het zoveel steken zijn wil ik het uit 9 verschillende lapjes maken. Mijn probleem: hoe maak ik de lappen aan elkaar zonder dat ik platte naden krijg?
BeantwoordenVerwijderenJe gaat de lapjes dubbelbreien? Ik zie het niet helemaal voor me, maar misschien is het een idee om het twee keer aan elkaar te naaien. De bovenkanten en de onderkanten.
VerwijderenHeb toch gekozen voor een dekentje uit één stuk. Maar nu: samen 280 steken afkanten met een draad uit één stuk? 4 m lang? Of kan je de draad korter nemen en met stukjes maken?
VerwijderenIk zou graag een foto door sturen maar ik weet niet hoe. Ben wel tevreden over mijn werk. Met dank voor de tips, ik heb ze dikwijls opnieuw bekeken.
VerwijderenFijn dat het gelukt is! En dat de tips handig waren.
VerwijderenHet zijn wel heel veel steken om af te hechten. Zo'n grote lap aan elkaar naaien is niet echt handig. Je zou het kunnen proberen met een hele lange draad. Dat wordt vast het mooist. En mocht dat niet lukken, dan maar met kortere draden.