Pagina's

zondag 21 april 2013

Hanging basket knopen in textielmuseum

Gisteren ben ik met een vriendin naar het Textielmuseum in Tilburg geweest. Erg leuk daar! Overal kwam je klossen garen tegen, en in de ruimte met oude wol-machines lagen prachtige wollen dekens.
In het lab staan allerlei machines. Bijvoorbeeld een brei-machine, waar een sjaal op werd gemaakt. Ging lekker snel! En een aantal weefmachines, die bijna allemaal aan het draaien waren. Deze kleden en theekdoeken waren ze bijvoorbeeld aan het maken:
De rood-wit geblokte werd aangedreven door een fiets! De anderen waren computergestuurd. In een andere ruimte staan grote damast-handweefmachines. Mooi om te zien.

In april hadden/hebben ze twee MacraMEE weekenden. Wij hebben meegedaan aan de workshop 'hanging basket'. We kregen het niet af, want het was veel gepriegel, maar ik heb het vanmorgen thuis afgemaakt.
Meer in detail:
Het is eigenlijk niet eens zo moeilijk te maken. Je begint met 10 draden van 2 meter, van twee kleuren (5 van elke kleur). Die dubbel leggen en bovenin een knoop. Op 10 cm van de knoop in groepjes van 4 draden (twee van elke kleur) een (gewone) knoop leggen. Dus 5 knopen. Wij hebben dan een kraaltje er aan gedaan en nog een knoop, maar dat hoeft niet. Dan op 10 cm nog een keer een knoop.
Daarna splits je elk groepje van 4 in twee├źn, en maak je op 5 cm een knoop weer van 4 draden, maar dan 2 van het ene groepje en 2 van het groepje er naast. De twee keer twee draden aan de zijkanten knoop je ook aan elkaar, omdat het rond moet worden. Dan gaat het allemaal door elkaar liggen...
Dit herhaal je nog een paar keer zodat er een netje ontstaat. Onderaan alle draden aan elkaar, en dan is ie klaar. Bij een kleinere fles moeten de knopen wat dichter bij elkaar dan bij een grotere fles.

2 opmerkingen: