Pagina's

dinsdag 18 december 2012

Sneeuwvlokken haken voor kerstkaart

Nog een idee voor het zelf maken/haken van kerstkaarten: gehaakte sneeuwvlokken. Er zijn op internet heel veel sneeuwvlokken/kristallen te vinden die je kunt haken. Ik heb een selectie gemaakt van leuke en vooral kleine vlokken die op een normaal formaat kaart passen. Hieronder de patronen, of een verwijzing naar een patroon.


Voor uitleg over een magische ring, zie Annemarie's Haakblog. In plaats hiervan kun je ook een ring maken met een aantal lossen en een halve vaste in de eerste losse.

1. Linksboven: Christine Blair geeft op Ravelry vier patronen voor kleine vlokken. Ik heb vlok A gemaakt. De vertaling:

Toer 1: haak een magische ring met 12 vasten. Sluit de ring met een halve vaste.
Toer 2: herhaal [7 lossen, halve vaste in de 5e losse vanaf de haaknaald, 7 lossen, halve vaste in de 7e losse vanaf de haaknaald, 5 lossen, halve vaste in de 5e losse vanaf de haaknaald én in de losse waar het eerste boogje begint, 2 lossen, sla een vaste van de vorige toer over, vaste] 6 keer.
Tip voor een dichter resultaat: steek bij een halve vaste de naald door de voorste én de achterste lus.

2. Middenboven: op MyPicot.com staan een heleboel sneeuwvlokken, bijvoorbeeld hier en hier. Ik vond de patronen lastig te lezen. Vandaar dat het gebleven is bij vlok c in de 9005 pdf. Het patroon is ongeveer:

Haak in een magische ring 6 keer [cluster van twee driedubbele stokjes, herhaal [4 lossen, halve vaste in de steek van het stokjescluster] 3 keer, 4 lossen].
Het eerste driedubbele stokje vervang je door een losse van de ring plus 4 lossen.
Driedubbel stokje: als een dubbel stokje, maar 3x omslaan in plaats van 2x.
Cluster: laat van het eerste driedubbele stokje 2 lussen staan, en maak dan het volgende driedubbele stokje; haal de draad in één keer door de laatste 3 lussen.

3. Rechtsboven: dit patroon kun je vinden op de blog van mevrouw snoeshaan.

4. Linksonder: op Attic24 geeft Lucy een uitleg met foto's hoe je deze vlok kunt haken.
** update 7 november 2013: vertaling **

Start: Haak 5 lossen, en maak hier met een halve vaste een ring van.
Toer 1 (vasten om de ring heen): 1 losse, 1 vaste, 3 lossen, herhaal [2 vasten, 3 lossen] 5 keer, halve vaste in eerste losse om de toer te sluiten. Je hebt nu 6 boogjes.
Toer 2: halve vaste om naar de juiste plek te gaan. In eerste boogje: 1 losse, 1 vaste, 3 lossen, 2 vasten. In tweede t/m zesde boogje: 2 vasten, 3 lossen, 2 vasten. Halve vaste in eerste losse om de toer te sluiten. Je hebt nu weer 6 boogjes.
Toer 3: halve vaste om naar de juiste plek te gaan. In elk boogje: 1 vaste, 3 lossen, 1 vaste, 5 lossen, 1 vaste, 3 lossen, 1 vaste, 2 lossen. Halve vaste in eerste lossen om de toer te sluiten.

5. Rechtsonder: het patroon voor deze vlok is van Kristine Mullen en staat ook op Ravelry.
De vertaling:

picot stam = 3 lossen, herhaal [3 lossen, halve vaste in 3e losse vanaf de haaknaald] 3 keer, 3 halve vasten (op de eerste 3 lossen van de picot stam).
Toer 1: haak een magische ring met 12 vasten. Sluit de ring met een halve vaste.
Toer 2: 1 losse, herhaal [vaste, 3 lossen, vaste] 5 keer, vaste, 3 lossen. Sluit de ring met een halve vaste. Je hebt nu 6 bogen.
Toer 3: haak [vaste, losse, vaste, picot stam, vaste, losse, vaste] in elke boog. Sluit de ring met een halve vaste.

Tip voor het "fixeren" van de vlokken als je ze bijvoorbeeld in de kerstboom wilt hangen: span een vlok met spelden op een priklap met daar overheen een theedoek, spuit crackfree strijkspray (verkrijgbaar in de supermarkt) er over en strijk de vlok. Ik heb dit zelf niet gebruikt, omdat ik de vlokken enigszins opgerekt aan de kaart heb vastgemaakt.

** update 7 november 2013 **
Tip Ik heb de vlokken als volgt op de kaart vastgezet.
De vlok op de kaart leggen, en met een potlood bij de punten door de vlok heen prikken en een stipje zetten. Dan gaatjes prikken op die plekken (met een prikpen bijvoorbeeld) en dan de vlok er op naaien: van onderen de draad door het papier naar boven steken, dan door een paar draadjes aan de onderkant van de vlok en dan door hetzelfde gat terug. Dan naar het volgende gaatje. Eventueel per punt meerdere gaatjes doen.
Op deze manier kun je de vlok gelijk “opspannen".
Je krijgt zo natuurlijk wel draadjes aan de achterkant van de kaart. Eventueel kun je er nog een papiertje achter doen.

6 opmerkingen:

 1. Fantastisch leuke vlokjes! De middelste boven snap ik alleen niet, maar ik heb genoeg aan de anderen. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een leuk idee voor op kaarten. Als het patroon van linksonder vertaald zou kunnen worden erg graag. Ben nog niet zolang aan het haken en de Nederlandse patronen gaan nog, maar in een andere taal.....pffff....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ook leuk om restjes mee op te maken. en dan voor het raam.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk, dankjewel! Ik ga ze verharden met behang lijm en voor het raam hangen ��

  BeantwoordenVerwijderen