Pagina's

dinsdag 18 december 2012

Sneeuwvlokken haken voor kerstkaart

Nog een idee voor het zelf maken/haken van kerstkaarten: gehaakte sneeuwvlokken. Er zijn op internet heel veel sneeuwvlokken/kristallen te vinden die je kunt haken. Ik heb een selectie gemaakt van leuke en vooral kleine vlokken die op een normaal formaat kaart passen. Hieronder de patronen, of een verwijzing naar een patroon.


Voor uitleg over een magische ring, zie Annemarie's Haakblog. In plaats hiervan kun je ook een ring maken met een aantal lossen en een halve vaste in de eerste losse.

1. Linksboven: Christine Blair geeft op Ravelry vier patronen voor kleine vlokken. Ik heb vlok A gemaakt. De vertaling:

Toer 1: haak een magische ring met 12 vasten. Sluit de ring met een halve vaste.
Toer 2: herhaal [7 lossen, halve vaste in de 5e losse vanaf de haaknaald, 7 lossen, halve vaste in de 7e losse vanaf de haaknaald, 5 lossen, halve vaste in de 5e losse vanaf de haaknaald én in de losse waar het eerste boogje begint, 2 lossen, sla een vaste van de vorige toer over, vaste] 6 keer.
Tip voor een dichter resultaat: steek bij een halve vaste de naald door de voorste én de achterste lus.

2. Middenboven: op MyPicot.com staan een heleboel sneeuwvlokken, bijvoorbeeld hier en hier. Ik vond de patronen lastig te lezen. Vandaar dat het gebleven is bij vlok c in de 9005 pdf. Het patroon is ongeveer:

Haak in een magische ring 6 keer [cluster van twee driedubbele stokjes, herhaal [4 lossen, halve vaste in de steek van het stokjescluster] 3 keer, 4 lossen].
Het eerste driedubbele stokje vervang je door een losse van de ring plus 4 lossen.
Driedubbel stokje: als een dubbel stokje, maar 3x omslaan in plaats van 2x.
Cluster: laat van het eerste driedubbele stokje 2 lussen staan, en maak dan het volgende driedubbele stokje; haal de draad in één keer door de laatste 3 lussen.

3. Rechtsboven: dit patroon kun je vinden op de blog van mevrouw snoeshaan.

4. Linksonder: op Attic24 geeft Lucy een uitleg met foto's hoe je deze vlok kunt haken.
** update 7 november 2013: vertaling **

Start: Haak 5 lossen, en maak hier met een halve vaste een ring van.
Toer 1 (vasten om de ring heen): 1 losse, 1 vaste, 3 lossen, herhaal [2 vasten, 3 lossen] 5 keer, halve vaste in eerste losse om de toer te sluiten. Je hebt nu 6 boogjes.
Toer 2: halve vaste om naar de juiste plek te gaan. In eerste boogje: 1 losse, 1 vaste, 3 lossen, 2 vasten. In tweede t/m zesde boogje: 2 vasten, 3 lossen, 2 vasten. Halve vaste in eerste losse om de toer te sluiten. Je hebt nu weer 6 boogjes.
Toer 3: halve vaste om naar de juiste plek te gaan. In elk boogje: 1 vaste, 3 lossen, 1 vaste, 5 lossen, 1 vaste, 3 lossen, 1 vaste, 2 lossen. Halve vaste in eerste lossen om de toer te sluiten.

5. Rechtsonder: het patroon voor deze vlok is van Kristine Mullen en staat ook op Ravelry.
De vertaling:

picot stam = 3 lossen, herhaal [3 lossen, halve vaste in 3e losse vanaf de haaknaald] 3 keer, 3 halve vasten (op de eerste 3 lossen van de picot stam).
Toer 1: haak een magische ring met 12 vasten. Sluit de ring met een halve vaste.
Toer 2: 1 losse, herhaal [vaste, 3 lossen, vaste] 5 keer, vaste, 3 lossen. Sluit de ring met een halve vaste. Je hebt nu 6 bogen.
Toer 3: haak [vaste, losse, vaste, picot stam, vaste, losse, vaste] in elke boog. Sluit de ring met een halve vaste.

Tip voor het "fixeren" van de vlokken als je ze bijvoorbeeld in de kerstboom wilt hangen: span een vlok met spelden op een priklap met daar overheen een theedoek, spuit crackfree strijkspray (verkrijgbaar in de supermarkt) er over en strijk de vlok. Ik heb dit zelf niet gebruikt, omdat ik de vlokken enigszins opgerekt aan de kaart heb vastgemaakt.

** update 7 november 2013 **
Tip Ik heb de vlokken als volgt op de kaart vastgezet.
De vlok op de kaart leggen, en met een potlood bij de punten door de vlok heen prikken en een stipje zetten. Dan gaatjes prikken op die plekken (met een prikpen bijvoorbeeld) en dan de vlok er op naaien: van onderen de draad door het papier naar boven steken, dan door een paar draadjes aan de onderkant van de vlok en dan door hetzelfde gat terug. Dan naar het volgende gaatje. Eventueel per punt meerdere gaatjes doen.
Op deze manier kun je de vlok gelijk “opspannen".
Je krijgt zo natuurlijk wel draadjes aan de achterkant van de kaart. Eventueel kun je er nog een papiertje achter doen.

Kerstster haken voor kerstkaart

Ik heb een aantal kerststerren gehaakt en deze in plaats van een kerstkaart verstuurd als kerstwens. Snel te maken, en weer eens wat anders.



Materialen:
  • stuk ijzerdraad of een pijpenrager
  • tang
  • bol witte wol
  • bol feestelijke wol (bijv. Katia Fiesta)
  • haaknaald
  • lint
  • kaartpapier
Werkwijze:
  • Maak van het ijzerdraad of pijpenrager een cirkel. Gebruik zonodig een tang.
  • Haak met witte wol een ronde "vasten" om het ijzerdraad heen: haal de draad onderlangs van achteren naar voren (je hebt dan twee lussen), sla om, en haal de draad door beide lussen.
  • Haak met de feestelijke wol een ronde "vasten" om het ijzerdraad en het wit heen.
  • Werk de draadjes weg.
  • Buig de cirkel tot een ster (maak eerst een vijfhoek voor de buitenste punten, en buig dan elk stuk in het midden voor de binnenste punten).
  • Knip/snij en schrijf kaartjes, maak een gaatje met een perforator, en maak het kaartje met een stuk lint aan de ster vast.

zaterdag 8 december 2012

Blokfluithoes siberisch haken

Mijn dochter zit sinds dit seizoen op blokfluitles. Ze gebruikt een oude, maar nog prima blokfluit. Maar het hoesje was niet meer zo goed. Een kans dus om wat nuttigs te haken!


Een tijdje terug zag ik op Karin's blog een nuttige haaksteek voor een hoes, namelijk de siberische steek. Deze steek geeft een dubbeldik haakwerk, wat handig is voor warme mutsen, maar ook om een fluit goed te beschermen. Het ziet er van dichtbij zo uit:


Een mooie regelmatige steek. Het idee is dat je alleen in de voorste lus haakt, en in de volgende toer steek je naald eerst door de achterste lus die daardoor vrij is gebleven en dan door de voorste lus van de bovenste rij, en daarmee haak je gewoon een vaste. Een meneer geeft op deze site uitleg, met filmpjes. Bij de eerste paar toeren is het nog niet zo goed te zien wat er gebeurt. Je blijft een paar toeren met 1 rij bezig lijkt het. Daarna kun je goed zien wat de bedoeling is. Haak vooral losjes en met een dikkere haaknaald dan normaal.

Het patroon voor de hoes heb ik zelf bedacht. Ik wilde hem driehoekig maken. Het was even puzzelen hoe de sluiting dan moest worden, maar het is gelukt.

Mijn werkwijze:
  • Materiaal: Phildar cotton 3, een beetje Katia Fiesta, en haaknaald 3,5.
  • 3 lappen siberisch haken: 77 steken lang, en 13 toeren. Bij de blauwe lap heb ik 1 toer de Katia Fiesta mee gehaakt. 
  • Hecht niet af, maar gebruik de 3 draden om later alles in elkaar te haken.
  • Haak bovenaan één van de lappen 2 flapjes.
  • Haak met 2 naden de lappen aan elkaar, de derde naad komt later.
  • Naai klitteband op de flapjes en op de andere twee lappen.

  • Haak of borduur versiering op de lappen. 
  • Bloemetje: haak een magische ring (zie Annemarie's haakblog) met 5 vasten, haak in de volgende toer in elk van de 5 steken: [2 lossen, 2 stokjes, 2 lossen, halve vaste]
  • Haak alles aan elkaar. Haak hierbij een randje vasten om de flapjes. Onderaan wordt het een 'ster'.